بریر – Intrinsic Safety Barrier
بریر یا Intrinsic Safety Barrier – همانگونه که از نامش مشخص است یک تجهیز حفاظتی است . استفاده از بریر در مناطق پرخطری که امکان حظور گازهای مشتعل شونده وجود دارد و یا حداقل امکان نشت آن ها وجود دارد الزامی است .
در تجهیزات مورد استفاده در مدارهای I.S یا Intrinsic Safety با درصد حفاظت بالا مقدار توان مصرفی در حد ایمن نگه داشته می شود و درصورتیکه به هردلیلی خللی در عملکرد مدار بوجود آید بریرها از ورود توان اضافی از منطقه امن به منطقه پرخطر جلوگیری می نمایند . البته استفاده از بریر برای تجهیزی که از روش محافظت I.S پشتیبانی نمی کند بی مورد است و از مدار محافظت نمی نماید .
بریرها با محدود کردن و به حداقل رساندن انرژی الکتریکی از ورود این انرژی اضافی به منطقه پرخطر ریسک انفجار و آتش سوزی را کاهش می دهند . جریان اضافی معمولا به زمین بازگردانده می شود و یا توسط یک مبدل جداسازی الکتریکی بین مدارهای مناطق پرخطر و امن را انجام می دهد .
بریرها هم توانند دارای ورودی و خروجی رله ای باشند و هم آنالوگ و دارای بیش از یک کانال باشند .
انواع بریرها :
۱- بریر اکتیو – Isolated Barrier :
این نوع بریر به منبع تغذیه خارجی متصل می شوند و می توانند برق مورد نیاز جهت راه اندازی تجهیز متصل شده به آن ها را تامین کنند . اکتیو بریرها محافظت از مدار را با ترانس ایزوله ، رله و اپتوکوپلرها انجام می دهد .
۲- بریر پسیو – Passive Barrier :
این نوع بریرها نیاز به تغذیه خارجی ندارند و همچنین نمی توانند توان مورد نیاز جهت تجهیز متصل شده به آن ها را تامین نمایند و این تجهیزات باید بصورت مجزا به منبع برق متصل شوند . برای استفاده از این نوع بریر باید اتصال زمینی با مقاومت کمتر از یک اهم فراهم نمود تا انرژی اضافی را از طریق آن به زمین هدایت نماید .
این نوع بریر ولتاژ و جریان مدار را با استفاده از یک مقاومت محدود کننده جریان و دیود زنر کنترل می نماید و باتوجه به درجه حفاظت مورد نیاز از ۲ یا ۳ دیود زنر در آن بکار رفته ، این دیودها بصورت موازی کنار هم قرار گرفته اند و دلیل استفاده بیش از یک عدد دیود زنر این است که درصورتیکه یکی از دیودها معیوب گردید و از مدار خارج شد عملیات محافظت از مدار توسط دیود دوم و یا سوم صورت پذیرد .