انواع خازن
خازن ناجی شبکه های تولید و توزیع:
مانند سلف ها در خازن هم توان غیر مفید ( توان راکتیو ) است یعنی در صورت اعمال یک موج متناوب به آن ، در یک چهارم پریود ( دوره ) توان در یافت و در یک چهارم بعدی توان را تحویل می دهد، به همین دلیل توان در خازن ها غیر مفید یا راکتیو می باشد .
قرار گرفتن سلف و خازن در مدار
زمانی که سلف و خازن با هم در شبکه قرار می گیرند این دو تجهیز به صورت برعکس عمل می نمایند . یعنی زمانی که خازن توان می دهد سلف توان می گیرد و بر عکس . پس توان راکتیو توسط خازن و سلف فقط یک بار از شبکه دریافت می شود و بعد از آن این توان بین آن ها تبادل می شود . در این حالت مصرف کننده های اهمی سلفی توان راکتیو مورد نیاز را از بجای شبکه از خازن دریافت می نمایند ، در این حالت به خازن ها ، خازن های اصلاح ضریب توان می گویند که توان راکتیو مصرف کننده های اهمی سلفی را تامین می نماید.
چگونه خازن ها را به مدار اضافه نماییم:
جهت بهره گیری از خازن های اصلاح ضریب توان در تابلو برق باید آن ها را به صورت موازی در مدار قرار دهیم ، در صورتی که شبکه تک فاز است است کافیست که به فاز و نول متصل شود و در شبکه های سه فاز خازن ها باید به صورت ستاره یا مثلث به همدیگر اتصال داده شده و سپس به سه فاز شبکه متصل گردند . البته در بازار خازن های سه فازی نیز موجود می باشند که در داخل محفظه سه فاز به صورت مثلث به هم متصل شده و فقط کافیست سه فاز شبکه را به ترمینال های آن اتصال دهیم . برای اینکه مطمئن شویم که خازن ها تحمل ولتاژ شبکه را به صورت دائمی دارا می باشند معمولا ولتاژ آن ها را ۱۵ درصد بیشتر از ولتاژ شبکه در نظر می گیریم .
همانطور که در تابلو برق بالا مشاهده می نمایید سه فاز شبکه به کلید اتوماتیک وارد شده و سپس توسط شینه های مسی در تابلو توزیع می شود . سکسیونرها از همین شینه های مسی ورودی را دریافت می نمایند و خروجی آن ها به وزودی کنتاکتور خازنی متصل می شود و خازن ها هم به خروجی خروجی کنتاکتور خازنی متصل می شود . بوبین کنتاکتور های خازنی توسط رگولاتور خازنی کنترل و تحریک می شود . رگولاتور با توجه به ضریب قدرت شبکه اقدام به قطع و وصل نمودن بوبین کنتاکتور ها می نماید که با این کار خازن به مدار اضافه و یا حذف می شود .
جهت تهویه هوا و خنک نگه داشتن هوای داخل تابلو برق از فن استفاده می نمایند ، که با توجه به اینکه رگولاتور می تواند کار ترموستات فن را انجام دهد و در زمان مناسب فرمان روشن شدن به فن ها را ارسال نماید ، فن یافن ها را به رگولاتور متصل می نمایند . در داخل تابلو برق باید یک ترانس جریان یا CT و را نصب نماییم و خروجی آن را به رگولاتور خازنی متصل نماییم .
شینه مسی کوچکی که در سمت راست کلید اتوماتیک قرار دارد شینه نول می باشد .
خازن روغنی چیست؟
زمانی که نیاز به ولتاژ بالا ، جریان زیاد و عمر طولانی مد نظر باشد از خازن روغنی که معمولا یک خازن AC و یا گاها با دو ولتاژ AC و DC می باشد استفاده می کنیم . این خازن ها را می توان در برخی سیستم ها بشرح زیر یافت :
سیستم های گرمایشی صنعتی
تابلوهای روشنایی ولتاژ بالا
چراغ های با ولتاژ بالا (HID)
منبع تغذیه ها
موتورهای AC و DC
در حالیکه خازن های الکترولیتی آلومینیومی تقریبا همیشه قطبی هستند ( خازن های مثبت و ترمینال منفی )، خازن های روغنی غیر قطبی هستند و بنابراین می توانند در تمام کاربردهای تغییر ولتاژ استفاده شوند. این خازن ها از پلی پروپیلن متالیزه شده روغن ساخته شده اند.
بعضی از انواع خازن روغنی کاملا منحصر به فرد هستند، ممکن است شامل یک مقاومت در سراسر پایانه ها باشد. همچنین در بعضی موارد یک پکیج تنها، می تواند شامل دو خازن جداگانه باشد.
مواردی که در انتخاب خازن روغنی باید در نظر گرفت :
مقدار ولتاژ (V)
عمر مفید (بر حسب ساعت)
نوع خازن روغنی
انواع خازن روغنی
خازن کتابی
خازن استوانه ای
خازن سیلندری
یکی از عملکردهای خازن در تاسیسات سه فاز موتوری ( دارای مصارف سلفی )، اصلاح ضریب قدرت است. در گذشته جهت راه اندازی موتور کولرهای آبی، از خازن های روغنی استفاده می شده است که به همین دلیل اصطلاحاً به آن ها خازن های راه انداز نیز گفته می شود. البته با تغییر سیستم راه اندازی دیگر نیازی به این خازن ها وجود ندارد.
شاید دانستن این نکته جالب باشد که خازن های روغنی بدلیل خاصیت روغن، در هنگام کار و گرم شدن بیش از حد و از طرفی رقیق شدن روغن موجود، بهترین گزینه جهت استفاده در کولرهای آبی و سایر وسایلی است که از خود خاصیت سلفی ایجاد می کنند. مانند لامپ های مهتابی، یخچال و فریزر های قدیمی ، کولر های آبی و گازی قدیمی و …