سنسورهای دستگاه بچینگ
ورود سنسورها به دستگاه بچینگ و اهمیت آن ها :
در بچینگ های قدیمی و یا با طراحی قدیمی از میکرو سویچ ها برای مشخص نمودن وضعیت یک قسمت خاص از دستگاه بچینگ استفاده میشد ولی رفته رفته و با ورود PLC به تابلو برق های دستگاه بچینگ ها این میکروسویچ ها جای خود را به انواع مختلفی از سنسورها با قابلیت های بیشتر و طول عمر بالاتر به همراه دقت بسیار زیاد دادند به گونه ای که امروزه ساخت یک سیستم کاملا اتوماتیک و قابل اطمینان بدون استفاده از این تجهیزات غیر ممکن می نماید . گاها بعضی از این سنسورها امکانات با اهمیتی مانند نمایش میزان رطوبت داخل ماسه و یا اسلامپ سنج داخل میکسر را به ما ارائه می دهند که قبلا تجهیزات خاصی برای انجام این کنترل ها بر روی دستگاه بچینگ موجود نبود .
اهمیت استفاده از سنسورهای صنعتی در یک دستگاه بچینگ
معمولا چون در محوطه دستگاه بچینگ علی الخصوص به هنگام تولید بتن گردو خاک موجود در هوا زیاد می باشد و همچنین به دلیل گریسکاری و روغن کاری مداوم دستگاه این مواد ممکن است در همه جای دستگاه بچینگ یافت شوند ، بهترین گزینه استفاده از سنسور های صنعتی می باشد و همچنین معمولا در محل استفاده از آن ها برخلاف میکروسویچ ها نیازی به تماس با قطعات متحرک ندارند که همین امر باعث بالا رفتن طول عمر آن ها و کاهش استهلاک در سنسورها می شود .
محل های استفاده :
باتوجه به طیف وسیع سنسورها و داشتم ویژگی هایی مانند سرعت بالا ، طول عمر بالا ، عدم نفوذپذیری آب و گرد غبار و تنوع در ساخت ، تقریبا در همه قسمت های دستگاه بچینگ که لازم است سیستم کنترلی نصب شده در داخل تابلو برق و اپراتور دستگاه بچینگ از وضعیت آن باخبر شوند استفاده گردد .
مثال هایی از قسمت های مختلف دستگاه بچینگ که نیاز به نصب تجهیزات کنترلی در آن ها بیشتر است :
کلیه دریچه های موجود بر روی دستگاه بچینگ اعم از دریچه های مصالح ، دریچه تخلیه بتن میکسر ، دریچه تخلیه مخزن ذخیره و دریچه تخلیه باسکول ها مانند آب ، سیمان، روان کننده ، یخ ، پوزولان ، ژل میکروسیلیس و … می توان از این تجهیزات استفاده نمود تا سیستم کنترلی و اپراتور از و ضعیت باز و یا بسته بودن آین دریچه ها باخبر شده و اقدام به اتخاذ تصمیم برای انجام عمل بعدی نمایند .
باتوجه به اینکه میزان آب موجود در بتن باعث هم در موضوع پمپ نمودن بتن و هم در زمینه استحکام بتن نهایی اهمیت دارد می توان از سیستم های کنترلی مناسب جهت کنترل میزان آب مصالح و یا اسلامپ بتن نهایی این خطا را به حد اقل رسانید .
با استفاده از نصب سنسور جهت تعیین سطح متریال های ذخیره شده و یا سطح مخازنی مانند مخزن گریس پمپ و یا روان کننده و آب می توان یک سیستم اعلام هشدار به اپراتور را طراحی نمود تا از وضعیت کلیه مخازن باخبر شده و اقدام به شارژ آن ها نماید .
انواع سنسورهای مورد استفاده در یک دستگاه بچینگ
سنسورهای مغناطیسی :
سنسورهای مغناطیسی از یک آهن ربا ( دائمی یا الکتریکی ) ساخته شده اند که با ورود به یک میدان مغناطیسی تغییر وضعیت می دهند ( تغییر حالت کنتاکت باز یا بسته آن ) از این دسته از سنسورها در یک دستگاه بچینگ معمولا برای مشخص نمودن وضعیت جک ها استفاده می شود البته در این مورد بایک از جک های مغناطیسی استفاده شود که در این جک ها از یک آهن ربای دائم که به قسمت پیستون آن متصل است استفاده شده که با قرار دادن سنسور بر روی بدنه جک و قرار دادن آن در جای مناسب می توان از موقعیت پیستون و در نتیجه وضعیت جک باخبر شد . بر روی جک های مغناطیسی معمولا مکانی به صورت شیار و یا میله برای نصب این سنسورها در نظر گرفته می شود که عملیات نصب این سنسورها را راحت تر نموده و برای نصب آن ها نیاز به ساخت قطعات مکانیکی اضافی وجود ندارد .
سنسورهای خازنی
این دسته از سنسورها نیازی به تماس با جسم مورد سنجش را ندارند واصطلاحا بدون تماس هستند و باتوجه به تکنولوژی ساخت آن ها می توان از آن ها برای تشخیص وضعیت مقاطع فلزی ، غیر فلزی ویا مشخص نمودن سطح مایعات استفاده نمود . در یک دستگاه بچینگ معمولا بر روی دریچه های مختلف مانند دریچه تخلیه میکسر و یا تخلیه سیمان و … استفاده می شوند . عملکرد آن ها بهاین گونه است با توجه به اینکه با قرار دادن دوقطعه فلزی روبروی هم باعث ساخت یک یک ظرفیت خازنی شده اند که با قرار دادن آن در مجاورت ماده مورد نظر و تغییر در ظریب الکتریکی E ظرفیت خازن تغییر نموده و از همین امر می توان برای ازسال یک سیگنال کنترلی استفاده نمود .
سنسورهای اندازه گیری دما
سنسورهای اندازه گیری دما را با توجه به میزان اهمیت دمای بتن تولید شده از اهمیت بالایی برخوردار است و اینکه دمای نهایی بتن متاثر از متریال های تشکیل دهنده آن از جمله آب ، مصالح و سیمان می باشد می توان در مخزن های نگهداری این متریال ها تعبیه نمود و باتوجه به دمای این متریال ها و یا دمای بتن نهایی اقدام به انجام عمل مناسب مانند افزودن یخ به بتن و یا جهت جلوگیری از خسارت های احتمالی عملیات تولید بتن را متوقف ساخت . نمونه هایی از این سنسورها مانند سنسور PT100 را در این مواقع می توان استفاده نمود که با توجه به خروجی ۴ تا ۲۰ میلی آمپر آن می توان اطلاعات دمایی را برای اپراتور به نمایش در آورد و یا در سیستم کنترل استفاده نمود .
سنسورهای اندازه گیری رطوبت و اسلامپ
با توج هبه اینکه مهمترین عنصر تاثیر گذار در کیفیت بتن (آب) که با رعایت نسبت آب به سیمان (w/c) مشخصات محصول نهایی را برای ما تضمین میکند رطوبت در بتن تولید شده یک شاخص بسار مهم می باشد که صحیح نبودن مقدار آن می تواند باعث به هم خوردن تناسب بالا و یا تغییر در اسلامپ بتن تولید شده باشد که باتوجه به محل مصرف و نحوه انتقال بتن به مقطع مورد استفاده در بیشتر مواقع پمپ بتن می باشد و این پمپ ها محدودیت هایی از لحاظ میزان اسلامپ بتن دارند . در بهترین شرایط و با بکارگیری بهترین تجهیزات اندازه گیری و باسکول نمودن کلیه متریال ها با کمترین خطا باز هم به دلیل متغییر بودن میزان رطوبت در ماسه نمی توان رطوبت و یا اسلامپ نهایی را پیش بینی نمود مگر با بکارگیری حداقل یکی از سنسورهای رطوبت سنج ( برای اندازه گیری رطوبت ماسه در هنگام تولید بتن به صورت مکرر ) و یا سنسور اسلامپ سنج ( که در داخل میکسر دستگاه بچینگ قرار گرفته و اسلامپ بتن مودود در داخل میکسر را کنترل می نماید ) این سنسور های معمولا از تکنولوژی ماکروویو در ساخت آن ها استفاده شده که با ارسال یک موج با فرکانس ۱۰GHZ به فضای اطراف که در این مورد بتن و یا ماسه می باشد و پردازش سیگنالهای بازتابی از وضعیت میزان رطوبت ماسه و یا بتن باخبر می شوند .
این سنسورها با توجه به گران بودن تکنولوژی ساخت آن ها و همچنین متاسفانه ساخت آن ها هنوز ( تا زمان نگارش این مطلب )به صورت بومی در نیامده است معمولا با قیمت بالایی می توان آن ها را تهیه نمود که این امر باعث کاهش استفاده از آن ها و استفاده از آن ها در پروژه هایی که به بتن با کیفیت بالا نیازمندند.